fbpx

Hoe bepaal je als freelancer je tarieven?

Zonder twijfel is de meest gestelde vraag van freelancers altijd “hoeveel moet ik vragen”. Het bepalen van je tarieven als onafhankelijke freelancer of via platforms is een verfijnde skill. Het is balanceren tussen niet teveel vragen dat je klanten op zoek gaan naar andere freelancers maar ook niet minder vragen dan je verdient. Je biedt een waardevolle service aan en moet representatief gecompenseerd worden voor je skills, ervaring en tijd.

Dus, hoe maak je zo’n berekening?

Hoe jij je tarieven bepaalt als freelancer

Voordat je bepaalt hoeveel je kunt vragen, moet je onderzoek doen. benader andere freelancers en vraag wat hun tarieven zijn voor hetzelfde werk. Er zijn bepaalde factoren een grote rol spelen in de berekeningen van je tarieven:

  • geografische locatie: hetzelfde werk kan gedaan worden in de Filipijnen voor een lagere prijs dan in Nederland
  • Jaren aan ervaring: Hoe meer ervaren je bent, hoe meer jouw tijd waard is vanzelfsprekend. 
  • Industrie waar je in werkt: een app ontwikkelen levert je meer dan een website ontwikkelen bijvoorbeeld.
  • Kwalificaties: in bepaalde sectoren kan je wegens een diploma of certificaat simpelweg meer vragen
  • Niveau van het project: een complexe opdracht vereist meer uren aan werk en meer geavanceerde skills, wat uiteraard betekent meer geld.

Zodra je de basis informatie weet van de prijzen in je industrie kun je gaan nadenken over je eigen tarieven. Als beginnende freelancers is het belangrijk dat je realistisch bent wanneer je net start. In het begin kun je niet zoveel vragen als iemand die al tien jaar als freelancer werkt. Maar ten opzichte van een normale carrière kan het zijn dat jij een talent hebt dat moeilijk te vinden is voor de opdrachtgever en dan kun je daarop je prijzen aanpassen. 

Zodra je meer ervaring op doet kun je geleidelijk je tarieven verhogen. Het is belangrijk dat je reflecteert op je tarieven na je eerste zes maanden. Als potentiële klanten regelmatig kiezen voor andere freelancers na een intake terwijl je de kwaliteiten hebt voor de projecten  dan betekent dit dat je je prijzen moet verlagen. Aan de andere kant kan het voorkomen dat klanten zelfs extra betalen of een gift geven. Wat er op kan wijzen dat je jezelf te goedkoop verkoopt. 

Wat is beter, uurtarieven of vaste tarieven

Sommige freelancers kiezen ervoor om te werken met uurtarieven terwijl andere freelancers ervoor kiezen om met een vaste tarief te werken per project. Wij kunnen niet vertellen optie het beste is voor jou. Er is geen juist of verkeerd antwoord. In bepaalde gevallen merk je dat een uurtarief beter uitkomt en in andere gevallen is een vaste prijs voordeliger. Hieronder vind je een overzicht van de voor-en nadelen van beide methodes. 

Prijs per uur

Werken per uur betekent dat je betaald krijgt van de klant aan het aantal uur dat je aan hun project hebt gezeten. 

Voordelen van een uurtarief

  • Het is makkelijker om te berekenen dan in te schatten hoeveel het werk aan het project waard is
  • Het geeft je de flexibiliteit om meer in rekening te brengen als het werk meer tijd heeft gekost dan verwacht.
  • Zodra je meer ervaring krijgt, kun je je uurtarieven geleidelijk mee laten groeien.

nadelen van een uurtarief

  • Als je van nature snel werkt verdien je minder geld
  • Wanneer je groeit is er een kans dat je een prijsplafond bereikt waarbij je een dusdanig hoge uurtarief hebt dat klanten niet bereid zijn om dit te betalen
  • Een uurtarief beperkt je dat je alleen geld verdient ten opzichte van hoeveel uur je bezig bent met werk

Een vast uurtarief is soms de beste optie voor beginnende freelancers die net gestart en nog niet goed kunnen inschatten hoe lang een project gaat duren. Met uurtarieven kun je snel leren over hoe lang jij bezig bent met je werk zonder dat je zorgen te hoeven maken over de precieze prijzen. 

Opdrachten krijgen als beginnende freelancers. Meld je aan voor onze partner programma!

Vaste prijzen

Vaste prijzen betekent dat je een enkele prijs in rekening brengt voor een heel project. 

voordelen van een vaste prijs

  • Je verliest geen geld want je werkt snel en efficiënt
  • De klant weet precies hoeveel het gaat kosten voordat het project begint, dit geeft jullie allebei een gevoel van vertrouwen
  • Het geld dat je kunt verdienen wordt gelimiteerd aan het aantal uur dat je kunt werken in een dag
  • Psychologisch zal een klant eerder akkoord gaan met een vaste prijs van 300€ dan een uurtarief van €100 waarbij je 3 uur werkt ondanks dat het totale prijs hetzelfde is. 
  • Er is een redelijke kans dat een klant bijbetaalt als je de verwachtingen overtreft. 

nadelen van een vaste prijs

  • Het bepalen van een prijs kan gecompliceerd zijn. Je moet in staat zijn om in te schatten hoeveel tijd je kwijt gaat zijn aan het project voordat je een prijs bepaalt.
  • Je zult moeten gaan werken met deadline, aantal herzieningen en andere factoren zodat je voorbereid zult zijn op extra verzoeken. 
  • Als het project langer duurt dan verwacht of de klant vraagt aanvullende verzoeken zul je of opnieuw een prijs moeten onderhandelen of accepteren dat je dit keer minder verdient

Vaste prijzen is vaak beter voor ervaren freelancers die anders een te hoge uurtarief hebben dat past bij hun ervaring en niveau. Voor kleine projecten is het ook ideaal omdat het weinig tijd kost voor hun maar voor de klant veel kan betekenen. 

Kiezen tussen uurtarieven of vaste prijzen

Als je nog niet precies weet welke prijsmodel het best bij jou past, moet je jezelf deze vragen stellen:

  • Zal het een kleine opdracht zijn? Zo ja dan is een vast tarief beter. Sommige opdrachten kosten minder dan een uur maar is meer waard dan je uurtarief.
  • Is het voor de cliënt helder wat ze precies van jou verwachten? In dit geval kun je beter per uur werken. Dit zal je beschermen als de klant continu verandert van gedachten.  
  • Ben je niet zeker van hoeveel tijd het zal kosten? Als je niet kunt inschatten hoeveel tijd het je gaat kosten dan kun je beter per uur werken. Dit zal makkelijker te berekenen zijn. 

Kortom er zijn aan beide prijsmodellen voor-en nadelen en als freelancer zul je voor jezelf moeten inschatten welk het meest voordelig voor jou uitkomt. Bij Urban Linked maken we gebruik van een vast tarief om beide partijen helderheid te geven en de samenwerking zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Plaats een opdracht

Vul het formulier in en we nemen contact met je op. We streven er naar om binnen 24 uur telefonisch contact op te nemen.